12 TIPS FÖR ATT IMPLEMENTERA EN HÅLLBAR SKYLT STRATEGI FÖR DINA PROJEKT.

September 29 – 2020.

Miljöfrågor är verkligen ett hett ämne just nu, bokstavligen. Vi är alla mycket mer nogranna med vilka avtryck vi gör och vi vill alla minska vår miljöpåverkan, oavsett om det gäller på det personliga planet eller i yrkeslivet.
Det görs väldigt mycket i byggbranschen för att minska vår miljöpåverkan. Varje specialistområde försöker utröna hur material, utformning och produktion kan hjälpa oss att lämna planeten i bättre skick än när vi kom hit.
När det kommer till skyltlösningar finns det flera olika steg du kan ta för att hjälpa till; hur liten påverkan du än kan tycka att de har var för sig men ju mer du tänker på hur du agerar på ”små steg av omtanke” desto bättre kommer din byggnad att vara för miljön.
Modulex har befunnit sig i framkant för hållbara skyltlösningar i mer än ett halvt sekel. Det som startade som ett planeringsverktyg för arkitekter utvecklat av Lego 1957, har nu blivit världens största inernationella skyltföretag.
Nu vill vi dela med oss av 12 av våra bästa tips för att implementera en hållbar strategi för byggnaders ”vägvisnings-projekt”.

Planering

 1. När du planerar skyltlösningen till din byggnad, är det viktigt att du tänker bortom återvunnet eller gröna material. Hållbarhet är att tänka på hela processen för material, komponenters och produkters hela livscykel.
 2. Gör hållbarhet till en av hörnpelarna i förutsättningarna. Hållbarhet handlar om hur komponenter återanvänds eller blir uppgraderade i återanvändningscykeln. Dessutom tänk på resursanvändning, produktionssätt, försörjningskedjor samt produkters livslängd.
 3. Tänk på byggnadens användarvänlighet och skyltlösningen som gränssnittet mellan din och användarens byggda miljö.

Vägvisning

 1. Vägvisningen är den process eller aktivitet som etablerar användarens position för att planera och följa hens väg till målet. Var noggrann med din utveckling av vägvisningen eftersom den kan hjälpa dig att minimera antalet skyltar.
 2. Överväg att anlita en specialist, som genom att använda dataprogram för vägvisning kan ge dig simuleringar för olika varianter av vägvisningslösningar.
 3. Använd vägvisningsmjukvara för att testa antaganden, byggnadsalternativ och -möjligheter – skissa upp skyltlösningar och testa på olika användargrupper.

Design/utformning

 1. Störst påverkan för att minska skyltlösningens miljöpåverkan är att använda standardskyltar från en tillverkare som t ex Modulex.
 2. Leta efter byggstensuppbyggda produkter som är 100%-igt byggda av återvunnet material och/eller möjlighet till uppgradering. Vi utformar våra produkter för enkel uppgradering så våra uppdragsgivare lätt kan byta ut gammal design till ny och återvinna gammalt utgånget material.
 3. Se till att allt printat material är GreenGuard Gold-certifierat, bläck och liknande är låg-VOC:er (liten andel lättflyktiga organiska föreningar).
  När det gäller vinyler (kontrastmarkeringar och insynsskydd), leta efter PVC-fria alternativ, överväg att använda Green Bond som är en aluminiumkompositpanel med samma egenskaper som gamla tiders ACM:er men med mycket lägre koldioxidavtryck.

Produktion

 1. Använd en partner som har goda hållbarhetsreferenser som t ex Green Network eller ISO9001 eller ännu bättre ISO14001.
 2. Tänk på produkternas hela livscykel, allt ifrån råvaran till återvinning. Fråga din fabrik om avfallshantering, vilka färger som används, bläck, ytbehandlingar, gröna energikällor och vilka koldioxidkompensationer som görs.
 3. Arbeta med tillverkare som prioriterar att använda återvunnet material som t ex aluminium och som inkluderar förnybara material som t ex trä och papper, framför akryl- eller PVC-material. På det sättet bidrar du till en cirkulär ekonomi.

Det här är bara några av många sätt som du kan bidra till att bygga en hållbar skyltlningsstrategi.

Om du vill prata mer med oss och få mer information om våra produkter eller tillverkningsprocesser kan du bara kontakta oss.

Dela länk